Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Fitness centrum vs. Outdoor: Do jakého týmu patříš?

Tady Dan a v následujících řádcích si zabruslím na hodně tenkém ledě. Permanentku do fitka kupuju posledních 17 let a v outdooru jsem jako ryba ve vodě celý život. Jaké vidím benefity a rozdíly mezi oběma aktivitami?


Se stereotypem se venku nesetkáš

Ve fitku se musíš hodně zapotit, aby se z toho po určité době nestal stereotyp. Stále stejné stroje, cviky, lidi. Když změníš plac a přesuneš se do jiného fitka, na moc dlouho ti to nepomůže. V outdooru stereotyp nezažiješ. Každý výlet je nové dobrodružství a ani stejná cesta ti často přinese úplně jiné zážitky. Venku to nikdy není stejné. Příroda není nikdy stejná. Pokaždé před tebe postaví novou výzvu.

 

Fitko pro ty, co neradi plánují

Co to bude dneska? Partie? Splity nebo full body? Naplánovat trénink je jednodušší než naplánovat outdoorový trip. Ruku na srdce – jak často přijdeš do fitka a víš přesně, co budeš cvičit? Možná jedeš podle personifikovaného cvičebního plánu. To gratuluju. Jenže po pár měsících se zase dostaneš do stereotypu. V outdooru ti sebelepší plán umí rozbít jakákoli maličkost. O to ale větší dobrodružství to pak je. A troufám si říct, že to je taky mnohem větší adrenalin než při improvizovaném tréninku?

 

Parťák se ti hodí vždy a všude

Je super, že bušíš se sparingpartnerem. Motivujete se, zvládnete víc opakování, sérii, víc váhy. Bez parťáku to často nejde. Cvičit sám je blbý. Vztah se kamáradem z fitka ale často končí právě u toho fitka. To se ti v outdooru nikdy nestane. Přátelství, které vznikají při výzvách, které nám dává příroda, jsou ta nejpevnější, jaká znám. Outdoor je o romantice. O tom, sednout si večer k ohni a poznat se. Ne o pravidelném namáhání těla při honění vlastního snu o estetice.

 

Imunita ráda špínu

Teď zklamu všechny milovníky desinfekce. I to sebelepší fitko s hygienou na 100% ti nikdy s budováním imunity a celkové tělesné odolnosti nepomůže. Naopak. Já třeba ve fitku nesnáším suchý vzduch. Co si budem, venku se zašpiníš, často od hlavy až k patě. Ale pobyt na čerstvém vzduchu, slunce, vitamín D je nejlepší kombo na imunitu ever.

 

Čerstvý vzduch vyčistí hlavu líp

Někdy ve fitku slýchávám řeči typu: přišel jsem si vyčistit hlavu. Jako fakt? Do fitka? Tos mohl jít zrovna do hospody. Čistit hlavu se chodí na vzduch. Ven, být v kontaktu s přírodou, s trávou, s lesem. Napojit se na harmonizující frekvenci přírody. To je úplně jinde...

 

Práce se stresem a strachem

Tak, a teď jedna otázka na tělo. Kdo chodí do fitka pro jiný benefit, než je kondice a estetika? Za mě – nedovedu najít třeba jediný příklad, kdy by mě fitko postavilo do situace, kdy jsem měl strach. V outdooru se mi to děje běžně. Každá druhá situace v outdooru vyžaduje kus improvizace a učí tě, jak pracovat se sebou, svou hlavou a svým tělem. Tenhle benefit ve fitku nikdy nezískáš. I když to neplatí ani v outdooru, pokud nejsi v pohodě s možnou nekomfortní situací.

 

Svaly taky nerady stereotyp

Stereotyp je věc, kterou venku nikdy nezažiješ. Zapojuješ totiž celé tělo a všechny svaly v něm. I ty malé. Ve fitku je to bez šance. Zapojíš jen to, co zrovna cvičíš. A realita je bohužel taková, že pak lidi cvičí jen velké partie a na ty malé kašlou. Outdoor tě donutí zapojit celé tělo – i proti tvé vůli. :D

 

Pohyb, pohyb, pohyb

Nikdy jsem nechápal lidi, co do fitka chodí běhat na páse. Proč sakra nejdou běhat ven? Pokud k nim patříš taky, mám pro tebe dobrou radu. Vyběhni ven!

 

Pocit zadostiučinění

Co je víc obdivuhodné. 230 kg na mrtvý tah nebo pokoření vrcholu 3500 m vysoké hory? Jaké pocity při těchto pokořeních máš? Pro mě to je nesrovnatelné.

Tohle jsou moje benefity fitka a outdooru. Co preferuješ ty? Jestli chceš jedno poslední doporučení, pak nejlepší je kombinace obou aktivit. Proč? Outdoor tě připraví psychicky i fyzicky na cokoli, s čím se v životě potkáš. Nejde to ale dělat každý den. Proto je výborné kombinovat jej s fitkem. Ve fitku udržíš kondici a budeš ready na outdoor. Outdoor tě na oplátku naučí překonávat výzvy, a to pak využiješ jak ve fitku, tak v životě.

A malá rada na závěr. V životě je k ničemu mít velké svaly. Brzdí tě totiž ve všem ostatním. Udýchat a prokysličit 95 kg svalové hmoty není jednoduché. Je to nereálné...

 

 

Zavolejte nám!