Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Co se děje s tělem při adrenalinovém zážitku?

Adrenalin tě během extrémních situací přinutí překonat hranice svého těla a mysli. Zažij seskok padákem, sjezd divokou řeku nebo třeba flyboard – každý takový zážitek v tobě vyvolá silné emoce a chce po tobě rychlou reakci. Zajímalo tě, co se vlastně s tvým tělem během adrenalinového zážitku děje? 

Co je to adrenalin?

Adrenalin, nebo také epinefrin, je hormon vylučovaný nadledvinami. Spustí ho stresová situace, strach nebo nervozita. Jeho cílem je zvýšit srdeční frekvenci, krevní tlak a obecně zvýšit tok krve ke svalům. Tím zvýší výkon tvého těla a pomůže mu zareagovat na stresové situace.

Před samotným adrenalinovým zážitkem často zažiješ pocit nervozity a napětí, tělo začne proces, který můžeš znát pod pojmem „boj nebo útěk“ a je součástí přirozeného obranného mechanismu těla. Zvýší se ti srdeční frekvence, začneš vylučovat adrenalin a zrychlí se ti dech – vše kvůli tomu, aby se ti zlepšil přísun kyslíku ke svalům a tělo se připravilo na fyzickou aktivitu.

Co adrenalin způsobí?

Adrenalinový zážitek způsobí celou řadu fyzických projevů, které jsou spojeny se zvýšením hladiny adrenalinu v krvi.

  • Zažiješ pocit euforie jako přirozené analgetikum tlumící bolest. 
  • Zúží se ti cévy v gastrointestinálním traktu, čímž se utlumí trávení a vylučování. O to víc se tělo zaměří na fyzickou aktivitu a soustředí se na přežití.
  • Zrychlí se ti srdeční tep a rozšíří cévy, což umožňuje rychlejší a účinnější distribuci kyslíku do těla. 
  • Zrychlí se ti dýchání. Adrenalin způsobuje rozšíření průdušek a zvýšení dýchacích cest, což umožňuje rychlejší a účinnější výměnu kyslíku a oxidu uhličitého v plicích.
  • Zvýší se ti koncentrace cukru v krvi, což poskytuje tělu potřebnou energii pro boj nebo útěk. To může vést k pocitu nadšení a euforie.
  • Propotíš si triko. Adrenalin způsobuje rozšíření krevních cév v kůži a zvýšenou aktivitu potních žláz, což umožňuje tělu regulovat teplotu a udržovat stabilitu vnitřního prostředí.

Po adrenalinovém zážitku se dostaví pocit únavy, způsobený vyčerpáním zásob energie. Tělo taky může začít uvolňovat inzulin, který snižuje hladinu glukózy v krvi a vrací tělo do normálního stavu.

Adrenalinový zážitek má vliv i na mysl

Adrenalinový zážitek je rozhodně silnou zkušeností, která má vliv na tělo a mysl. Zažiješ pocit euforie a vzrušení, což posílí pocit sebevědomí a vůle. Zlepší se ti výkon, budeš lépe zvládat stresové situace. Celkově je adrenalinový zážitek fascinující fenomén, který ukazuje, jak silný vliv mají hormony na naše tělo a mysl. Pro tělo a mysl je to jako zázračná pilulka a snad už nepochybuješ o tom, že jde o piluli zdraví prospěšnou. Lupni si ji taky.

Zavolejte nám!