Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Kiting na souši, sněhu i vodě – tak trochu jiné pouštění draka

Leť jako pták, brázdi vlny, zvedej kolem sebe oblaka sněhu. Všeho se dočkáš díky kitingu – s ohromným rakem si užiješ jízdu, o které se ti ani nesnilo. O čem je tento adrenalinem nadupaný sport a jak ho vyzkoušet na vlastní kůži?


Co je to kiting?

Celý sport spočívá v tom, že stojíš (třeba) na prkně a bederním pásem máš k sobě připoutaného draka, který tě silou větru táhne po souši, na sněhu nebo po vodě. Tvým nepostradatelným parťákem je vítr, na něm závisí, jestli se vůbec pohneš z místa. Nebudeš sice úplně létat, ale tvoje pocity tomu budou dost blízko.


Jak začít s kitingem?

Je jedno, jestli si vybereš kiteboarding, landkiting, snowkiting nebo budeš kitovat celý rok všude, kde se dá. Nezáleží ani tolik na fyzické kondici. Kiting je neuvěřitelně rozmanitý sport a užít si ho může (téměř) kdokoliv, kdykoliv a kdekoliv. Na paměti potřebuješ mít jen jednu věc. Vítr je živel a je potřeba k němu přistupovat s respektem.

Proto doporučujeme začít s kitingem u trenéra nebo někoho jiného, kdo se vyzná. Jako nováčkovi ti pomůže se vyvarovat zbytečných chyb a došťouchá tě k lepším rozhodnutím. A hlavně – když skoro nevíš, co děláš, může být ztráta kontroly nad drakem nebezpečná. Při tréninku se naučíš udržovat správný postoj, techniku řízení a budeš si mnohem jistější. Se super vedením se vše naučíš za chvíli, budeš soběstačný a ušetříš si spoustu modřin a ztraceného času oproti metodě pokus-omyl.

Snowkiting 5

Snowkiting

Naučit se snowkiting je o něco lehčí než kitesurfing. Na vodě totiž musíš počítat s celou řadou dalších rizik – jakmile drak spadne na vodu nebo ho už nedokážeš ovládat, jsi vydán na pospas proudu vody a větru. V zimě jsou tyhle potíže o něco menší, protože stojíš na nohou a v případě potížích na nich prostě odkráčíš pryč. Tím z toho nechceme dělat procházku růžovým parkem, i v případě snowkitingu je potřeba se základy bezpečně naučit od zkušenějších.

Pro snowkiting je důležité, abys uměl/a ovládat lyže nebo snowboard. Nemusíš být profík, ale bez umění brždění se fakt neobejdeš. Není to totéž, jako jezdit na svahu, ten pocit i zážitek se dost liší. Jiné rozložení váhy, těžiště – to si fakt musíš zkusit. Začátečníkům doporučujeme vyzkoušet spíš lyže. Jsou obratnější, při pádu zvládneš jednodušeji vstát a chybovost je obecně nižší. U snowboardu je pozice víc nestabilní a když na něm spadneš dopředu, je se silným větrem potíž zase vstát a znovu se rozjet. 

Landkiting 11

Landkiting

V případě landkitingu nemusíš čekat na sníh nebo hledat dostatečně velké vodní plochy. Vystačíš si s loukou nebo posekaným polem a dostatečně silným větrem. K landkitingu využiješ různé kolečkové podvozky – mountainboard (což je vlastně prkno s kolečky), bugy, offroad brusle nebo třeba travní lyže.

Výhodou jednoznačně je, že můžeš jezdit celý rok. I v zimě. Ruku na srdce, kolik sněhu za poslední roky u nás napadlo? Většina spotů je tak jezditelná i v zimě, často dokonce líp než kdy jindy. Tráva není vysoká a jede to na ní hezky. A když jsi navlečený, tak i ty pády jsou míň bolestivé.

Občas se na landkiting zapomíná, přitom není o nic méně zábavný nebo více nebezpečný než další formy kitingu. Výhodou je, že ti nehrozí utopení nebo náročné šlapání v prašanu. Když ti vypne vítr, v klidu odkráčíš nebo si sedneš a počkáš na nový závan větru. Díky tomu, že tráva jakožto tvrdé podloží přeci jen budí větší respekt než sníh nebo voda, většinu triků si automaticky dvakrát rozmýšlíš, než se do nich po hlavě vrhneš. Troufneme si tvrdit, že si tak ušetříš dost pádů. 

Kiting 44

Kitesurfing

Kromě toho, že můžeš vyskočit víc než 30 metrů do vzduchu, je několikahodinové křižování vodní hladiny se zvukem větru v uších, prknem na nohou a drakem, který tě táhne za sebou, docela úžasný zážitek. Naučit se brázdit vody na kiteboardu může být náročné, ale tolik fyzické síly na něj potřeba není. Nejnáročnější částí učební křivky je ovládání draka.

Místo kopců řádíš na umělých překážkách a skáčeš do výšek, na které by sis na sněhu nebo trávě netroufl/a. Ta svoboda je úžasná. Je fuk, jestli to bude moře, jezero nebo přehrada. Svobodu a adrenalin si užiješ kdekoliv. I tady ale platí, že se vyplatí jít nejprve do kurzu, ve kterém se naučíš potřebné základy. Zkušení instruktoři tě naučí řídit draka, základy bezpečnosti a (vybroušení) techniky. 

Mohlo by se ti také líbit...
Zavolejte nám!