Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Moravské a české skály pro skalní lezení

Tentokrát tu máme oblíbené destinace skalních lezců. Nečekej, že vykecáme tajné cesty, které ještě nikdy nikdo neviděl. Protože i když se občas protáhneš hejnem turistů, výhledy a pocit překonání sebe sama za to vždycky stojí.


Adršpašské skály

V Adršpašských skalách moc cest pro začínající lezce nenajdeš. Obecně tu převažuje spárové lezení a orientace je komplikovaná. Jestli moc zkušeností nemáš, doporučujeme například Klikatku na Bratranecké věži. Krásná vzdušná cesta na dvě délky, vedoucí na jednu z nejvyšších věží celého Adršpachu. Nebo si rovnou troufni na Mileneckou horu – nejvyšší pískovcový útvar v Evropě. Spousta lezců a turistů sice může odradit, ale byla by to škoda. Tahle klasika totiž nabízí rozmanitou cestu a potěší snad každého.


Broumovské stěny

V podobném duchu jsou i Broumovské stěny, narozdíl od profláklého Adršpachu tu ale nepotkáš tolik lidí. Žádné davy turistů nebo lezců tě tu nečekají. Zhruba 20 kilometrový hřeben ukrývá nepřeberné množství věží a věžiček. Nejfrekventovanější jsou tři lokality: Třešňová rokle, Zaječí rokle a Kovářova rokle. Daní za nerušené lezení je sice menší výběr cest, ale rozhodně mají své kouzlo a pohledy z vrcholů nenabízí zadarmo. 


Velká a Malá baba

Velká Baba je asi 60 m vysoká skalní věž u řeky Jihlavy. Většina cest ale nepřesáhne výšku 30 m. Na Babu se dá s velkými potížemi i vyjít, ale na vrcholu se nachází další asi pětimetrová vyvýšenina, na kterou už musíš vylézt. Problém při lezení pro prvolezce je, že na některých cestách jsou mezi skobami velké vzdálenosti, takže je dobré s sebou mít nějaké friendy a vklíněnce.

Malá Baba má výšku kolem 15 metrů a najdeš ji snadno. Tyčí se uprostřed celé stráně východně od Velké Baby. Tvarem připomíná hranol a nabízí skvělý rozhled do celého údolí. 


Labák

Labák jsou pískovcové skály mezi Hřenskem a Děčínem. , si oblíbil nejeden lezením políbený horolezec. Skály vysoké desítky metrů obklopují údolí z obou stran a lezení je populární jak na pravém, tak i na levém břehu. Pochvalovat si tu budeš hlavně pestrý výběr stěn, hran, spár a sklopenců. Lehkých cest tu zas tolik nenajdeš, Labák je spíš pro pokročilejší lezce. Pokud s lezením teprve začínáš, vydej se raději na písek v Tisé.

Na jeden z nejtvrdších pískovců u nás vyraz nejlépe na jaře, kdy ti ze svítivé zeleně bude přecházet zrak, anebo na podzim. Platí, že pravý břeh je stinnější, takže když doražíš během parného dne, zvol si raději ten. 


Čertovy skály

Čertovy skály se přezdívá 150 metrů dlouhé a až 25 metrů vysoké pískovcovo-slepencové lavici, která se skrývá na Valašsku. Nadchne zkušené i začínající lezce – leze se na tření, pískovec je tvrdý a téměř nesolí, jsou snadno přístupné a díky orientaci na jihovýchod si je můžeš opakovaně vylézt i během chladnějšího období, když se jinde lézt nedá. 

Rozmanité skalní útvary vytváří žlaby, skalní žebra, spáry a komíny. V kombinaci s hladkými „rajbáky“ a silovým lezení po dírkách z náhorní strany tvoří lezeckou paletu, kde si na své přijde naprosto každý.


Zavolejte nám!