Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Hackni svůj organismus pomocí Wim Hof metody

S negativním stresem se potýkáme téměř denně. Stres v práci, v rodině, na sociálních sítích, v hlučných městech – těžko se mu vyhnout. I když má jen nízkou intenzitu, pokud s ním neumíš pracovat a nevyvažuješ ho pozitivním stresem, postupně ti otupuje nervový systém. Drobnými kroky a návyky můžeš postupně svůj nervový systém pozitivně ovlivňovat, zapracovat na svém imunitním systému a psychickém zdraví. A právě tenhle článek je tu od toho, aby ti pomohl udělat první krok k zocelení organismu a zlepšení zdravotního stavu.


Wim Hof. Dobrodruh, vytrvalostní sportovec a (v pozitivním slova smyslu) šílenec z Nizozemí, který ustanovil desítky světových rekordů. Strávil hodinu a 43 minut v ledové lázni, vystoupil na Mount Everest jen v kraťasech a botách, Kilimandžáro ve stejném dresu zvládl za dva dny. Pod ledem uplaval 57,5 metrů, zvládl maraton v poušti Namib bez pitné vody a jeden půlmaraton si střihnul naboso poblíž polárního kruhu. Chlad podle něj přináší tělu i duši klid, zvyšuje odolnost lidského těla na fyzické i psychické úrovni. A vědecké studie mu dávají za pravdu.

Ty ale nemusíš bláznit a hnát se v podvlíkačkách na Kilimandžáro. Stačí ti každodenní studená sprcha, k tomu čtyři série Wim Hofova dýchání a vybuduješ si imunitu. Čím dál více lidí poznává kouzlo jeho metody, pouští si do svého pohodlného života chlad a zkouší překonávat svoje možnosti.


Tělo dokáže vše, co mu mysl dovolí

Wim Hof metoda se skládá ze tří částí, které společně vedou k lepšímu propojení mysli a těla: dechové cvičení, vystavení se chladu a meditace.

Dechová část střídá cyklus hyperventilace a zadržení dechu. Nesouvisí nutně s chladovou terapií, provádět ji můžeš kdykoliv a kdekoliv, ideálně v klidu doma na lačno. Vědomě dýcháš do břicha, nasytíš tělo kyslíkem, zadržíš dech – tolik jen ve zkratce. Postupem času dokážeš zadržet dech na několik minut

Při vystavování se chladu to nepřeháněj a postupuj pomalu. Nekoupej se hned v ledové lázni bez předchozích zkušeností nebo bez průvodce. Pusť si třeba na chvíli studenou sprchu a zvykej si. Pamatuj na to, že chceš nechat na tělo a mysl působit pozitivní stres, tak nepřemýšlej nad tím, jestli je deset vteřin málo nebo moc, netlač na sebe, uvolni se.

Během chladové terapie jsou důležité meditace a tzv. mindfulness – všímavost. Buď ve svém těle právě teď a právě tady, nenech se unášet myšlenkami nebo pocity. Právě meditace pomáhá soustředit mysl a snadněji vizualizovat představy plamenů, které probíhají ve tvém těle.

Nic z toho pro tebe pravděpodobně není novinkou. Otužování, meditace, práce s dechem. Jen Wim Hof byl první, kdo tyto metody spojil dohromady. A jejich pozitivní dopady jsou prokázané studiemi. Čeho se můžeš při praktikování WHM dočkat?

  • Zlepšení imunitního, nervového, kardiovaskulárního a dýchacího systému
  • Redukce stresu a zlepšení jeho zvládání
  • Lepší soustředění
  • Stimulace a zrychlení metabolismu
  • Rychlejší regenerace
  • Zlepšení spánku

Wim Hof si vybudoval síť jen pár set instruktorů po celém světě, kteří mají oprávnění tuhle metodu předávat dál. Jedním z nich je i náš Kuba Chomát, kterého potkáš na kurzu Wim Hof metody první úrovně pro začátečníky, ale taky na pokročilém kurzu WHM pro ty, co chtějí zvýšil laťku a posunout praktikování na další úroveň.


Co dodat?

Práce s chladem je o odvaze, o překročení své komfortní zóny, udělání prvního kroku. I ostříleným otužilcům se na vteřinu objeví v hlavě pochybnosti a myšlenky na to, že se jim do toho nechce, i když se uvnitř sebe vlastně těší. Tak se do toho opři, zvyšuj postupně svou vnitřní sílu a překonávej sám (či sama) sebe. Je to skvělý pocit, který se promítne i do dalších oblastí tvého života.


Mohlo by se ti také líbit...
Zavolejte nám!