Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

9 tipů, jak začít s outdoorem

Pod pojmem outdoor si každý představí něco jiného. Pro nás to jsou hlavně hory, skály a řeky, pro někoho to je třeba jen procházka do lesa nad domem. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, máme pro vás pár rad, jak se vrhnout (plnou parou) do outdooru.

Padlo rozhodnutí – začneš. Třeba tě nebaví pořád zvedat váhy ve fitku, chceš aktivně trávit čas v přírodě nebo jen hledáš inspiraci. V každém případě je to super, protože svět venku je rozhodně zajímavější než sezení doma na zadku.

Zvaž náročnost a rizika tripu. Zdá se to jasné jak facka, ale lidi tohle téma opomíjejí. Tak tě jen chceme pošťouchnout k tomu, ať mezi ně nepatříš. Když se chceš vydat na outdoorový trip, zvaž své možnosti a schopnosti. Nepřeceňuj se, vynech ego a zhodnoť, jestli na plánovanou túru vůbec máš. Jestli pochybuješ, zeptej se někoho, kdo už na místě byl nebo kdo se outdooru pravidelně věnuje. (Hledat radu u někoho, kdo toho víc nakecá, než nachodí, není zrovna dobrý nápad.) Neboj se a klidně si najdi něco snadnějšího, žádný učený z nebe nespadl.

Naplánuj si akci. Jezdit na punk je fajn. Naplánovat si maximálně cíl a nic neřešit. Na outdoor tripy ale raději nech tenhle způsob stranou, ať tě zbytečně nepotkají problémy.

Naplánuj si dopravu. Jak se na místo dostaneš, kolik ti to zabere cestu, kdy a kudy se vrátíš domů. Půjčíš si auto nebo využiješ hromadnou? Obzvláště v případě dlouhých cest je super plánování dopravy nepodceňovat.

Naplánuj si ubytování. V případě vícedenních cest si zarezervuj ubytování dopředu – hotel, kemp, stanování, cokoliv. Není nic horšího, než po 12hodinové únavné cestě dojet do jediného kempu široko daleko a zjistit, že je plný. Zažili jsme to mockrát a určitě je lepší být připraven, než zaskočen. Proto je lepší si udělat nad mapou malý průzkum terénu a mít pro jistotu v záloze plán B.

Naplánuj si samotnou akci. Dejme tomu, že chceš vystoupit na vrchol hory typu Triglav. Zjisti si, kolik samotný výstup a sestup zabere času. Jakou výstupovou cestu zvolíš a po jaké se budeš vracet. Kdy a kde si uděláš pauzu? Jak dlouhou dobu strávíš na nohou?

Triglav je hora, kterou zvládneš pokořit během jednoho dne a zabere to zhruba 12 hodin. Ale je to vážně dřina, nic pro začátečníka. V plánování počítej s časovou náplní, fyzickou kondicí, s velikostí a hmotností, kterou poneseš v batohu. Naplánuj si dostatek zásob podle doby, kterou nahoře strávíš. Energetické tyčinky nebo jiná rychlá energie není nikdy na škodu. Nepodceň vybavení, větrovka ti nebude stačit všude.

Nezapomeň i na kontext toho, ve kterou roční dobu trip absolvuješ a jaké počasí tě může čekat. Sleduj předpovědi. Víš, jak se změní podnebí, když budeš o 2000 km výš? Jak se ti tam bude dýchat? Plánování je vážně nutnost a docenění svých schopností taky. Každý další kilometr a každý krok bude namáhavější a namáhavější.

Zjisti si potřebná povolení. Existují totiž hory a místa, na která je vstup zakázán. Třeba patří do vojenského prostoru nebo tam jen nemají rádi turisty. Nebo na posvátných místech neprojdeš s odhalenými kotníky nebo rameny. U sjezdu se setkáš s vodopády, smrtelnými jezy nebo katarakty. Ve vzduchu zase existuje maximální letová výška, která se nesmí překročit, existují i bezletové zóny, ze kterých tě vyprovodí dvojice Gripenů. Takže znova připomínáme – studuj, plánuj, nepodceň to.

Znáš svou partu? Důvěřuješ lidem, kteří tě budou doprovázet? Věříš jejím schopnostem? Vždy půjdete tak rychle, jako váš nejpomalejší člen. Takže se plánovaná 12hodinová cesta může dost protáhnout. I proto s sebou na hory vždy taháme čelovku a lano. Jeden nikdy neví.

Máš dostatečnou psychickou a mentální odolnost? Když jdeme v partě přátel, vždy bude někdo rychlejší, zdatnější a taky pomalejší. V outdooru jde ego stranou. Zdatnější pomáhají slabším a nehrají si na hrdinu. Pomalejší si zase musí ujasnit, jestli jsou schopní ten tlak, kdy výpravu zdržují, psychicky zvládnout. K tomu totiž v partě přátel v outdooru dochází víc než často. Outdoor je krásný a každý by jej měl vyzkoušet, ale je potřeba u toho přemýšlet.

Nezapomeň na bezpečnost a opatrnost. Máma holt měla pravdu. Sebemenší chyba může pěkně rychle způsobit úraz. Co se bude dít, když si někdo třeba jen zvrtne kotník? Taková banalita je na horách i kdekoli v outdooru docela velký průser. A kdo říká, že ne, ten si to nikdy nezažil.

Outdoor každopádně není jen o zdolávání nejvyšších hor. Outdoor je výstup na Rozsutec nebo Javorový vrch. A i když jsou to spíše kopce než hory, nikdy nic nepodceňuj. A jak už tady jednou padlo, vždy je lepší být připraven než překvapen.

Proto se řiď jednoduchým pravidlem – nejdřív plánování a pak zábava.

Zavolejte nám!