Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

11 životních lekcí, které mi dalo lezení

Kdo mě zná nebo chvíli sleduje, tak ví, že jsem šílenec do extrémních sportů. Každý z nich mi totiž přinesl spoustu ponaučení, zkušeností a životní lekce, které vypilovaly můj charakter. Nejblíž jsem měl vždycky k lezení a do jisté míry mě taky formovalo, proto jsem se rozhodl sepsat vše, co mi do života přineslo. Pro mě to je takový malý seznam, za co všechno jsem vděčný a malé nahlédnutí do mé životní filozofie. A pro tebe to může být postrčení k tomu, že vážně stojí za to zkusit to! Takže, tady jsou ty slíbené lekce:


1. Vnímej svůj dech

Znáš to, dech je energie a energie musí proudit. Nakonec všechno a všichni jsou energie. Takže lez, žij a dýchej, protože dechem tebou prochází život. A čím jasněji dýcháš, tím více se koncentruješ. V lezení jsi neustále v přítomném okamžiku. A dech tě jim provede.


2. Centimetr je někdy víc než kilometr

Skoro na ten chyt dosáhnu, chybí fakt jen pár milimetrů... Ale stejně se musím vrátit do původní pozice a vymyslet, jak se do toho chytu dostanu. Je to jako v životě. Pořád se za něčím honíme, máme to na dosah ruky, ale čím víc se za tím honíme, tím víc to před námi utíká. Čas nám pak ukáže, že nejen u lezení je lepší uklidnit se, relaxovat, dát si od celé situace odstup a pak se do ní pustit znovu, s jiným mindsetem.

Prostě, když to přestaneme řešit a dáme si odstup, přijde to samo. A my jsme pak překvapeni, jak lehký ten krok nakonec byl.


3. Důležitá je cesta, ne cíl

Tohle mi obecně trvalo dlouho pochopit. Celý život se honíme za svými cíli, za sny a za tím, co všechno chceme. A při tom zapomínáme na to, co se s námi děje v procesu dosahování cílů. Cíle mají tendence měnit tvůj charakter. A to jak dobrým, tak špatným směrem. Zpomalit, žít teď a tady a sledovat svůj progres na cestě i způsoby, kterými ji zdoláváme – to je to důležité. Neztratit sám sebe, svůj charakter a být nejlepší verzí sama sebe. To jsem pochopil díky u této lekce. Protože jen tak máme sílu na překonávání všech překážek. Ať už životních, tak lezeckých.


4. Poraz své strachy

Vhled

Když při lezení lezeš nezajištěný šest metrů dolů bez lana, protože se na cestě pod tebou v 80 metrové výšce objevil problém, a ty jsi koncentrovaný na precizní techniku a bezchybné našlapování, to je moment, po kterém si uvědomíš, že strach nad tebou nemá kontrolu. Ty máš kontrolu nad strachem. Tímto způsobem se tahle lekce dotkla i mě.

Strach je k ničemu, když se jim necháš ovládnout. Budeš celý život sedět na prdeli ve strachu z toho, že když neuděláš to, co chceš, lidi se ti budou smát, opustí tě partner nebo partnerka, budeš za blbce s ostudou na celý život? Necháš se ovládnout strachem nebo vystoupíš z komfortní zóny? Jen v diskomfortní zóně rosteme, jdeme dál, posouváme se kupředu. Jen tady jsme sami sebou!

5. Nechat jít 

Lekce, která mi dává zabrat ještě dnes. V životě je prostě někdy lepší nechat jít. Nechat jít věci, na kterých lpíme, vztahy, které nefungují a dokonce ty, které milujeme. Jak mi tohle ukázalo lezení? Někdy se tak trápím na skále v cestě, kterou chci zvládnout, stavím sebevědomí na tom, jestli ji vylezu nebo ne a prostě to za boha nejde. Je to zase o tom samém. Když se za něčím honíme, pořád to utíká. Relax, klídek. Kašli na to, nech to odejít. Uklidni se, nech to odejít. Nechat jít má obrovskou sílu… Když totiž po čase znovu na cestu nalezu, najednou je vše jinak, zdá se lehká a přelezu ji. Pořád ji znám, ale už je jiná.

No a v životě? Věci, vztahy, a lidé které necháme jít, se po čase vrací sami. Ale jiní, krásnější a silnější než kdy dřív… Tohle je jedna z nejsilnějších lekcí.


6. Neboj se riskovat

Staré rčení praví: risk je zisk. A je tomu skutečně tak. Často nechceme riskovat, abychom neztratili společenské postavení, lásku nebo peníze. Co ale potom žijeme za život? Kde je nadšení z okamžiku? Chceme vážně celý život sedět ustrašení na zadku? Riskuj, pokud tě to nestojí život. Ty pocity, které po riskování cítíme, jsou nepopsatelné. Vzbuzují v nás okamžitý pocit úspěchu, pocit výhry. Museli jsme vystoupit z komfortní zóny a udělat něco, na co jsme museli sbírat odvahu. A když riskujeme často? Pak rosteme… A v životě je nejdůležitější růst. Jeden z mých prvních mentorů v podnikání mi vždy říkával: „Dane, v životě je pouze růst nebo pokles. Neexistuje stagnace, buď rosteš nebo hniješ. Co chceš dělat ty?“ Asi je jasné, co jsem si vybral já. Takže riskuj a neboj se neúspěchu!


7. Padej, padej a pro jistou – PADEJ!

Trvalo mi dlouho, než jsem si v hlavě nastavil, že neúspěch je vlastně dobrá věc. A padání? Jakbysmet. Pokud nebudeš padat, ničeho nedosáhneš, nezlepšíš se. Co se může stát nejhoršího? Při lezení spadneš do lana. A v životě? Neúspěch tě taky nezabije. Čím víc budeš zažívat neúspěch, tím víc se poučíš. Čím vícekrát spadneš, postavíš se a pokračuješ dál, tím lepší jsi lezec, lepší člověk, lepší podnikatel, lepší… doplň si sám. Neboj se pádů, neboj se neúspěchu, formuje tvůj charakter.


8. Pokračuj a zkoušej to dál

Kašlu na to, kde jsem teď v životě, pořád jdu dál a půjdu dál. Moving forward! Když něco nevyjde – no a co? Zkusím to znovu, jinak… Tohle je lekce pro každého. Jít dopředu, nehledět na chyby, neúspěchy, pořád jít a tvořit život, jaký chceme. Neúnavně beze strachu… A taky je to podle mě vlastnost, které ženy nedokážou odolat. Little easter egg man!


9. Žij v kontaktu s přírodou

Lekce žití v souladu s přírodou. Tohle mluví samo za sebe ne? Nebo chceš žít zavřený v bytě? Příroda je naše učitelka, zdroj inspirace, místo pro relaxaci, meditaci a odpoutání se od všedního spotřebního života. Pro mě osobně i zdroj klidu a harmonie. Takže neseď pořád jen u toho monitoru a běž ven. Hry nejsou realita…

10. Nic není nemožné

Vicedelka Lezeni 2

Před lety jsem byl malý klučík, kterého ve škole rádi šikanovali, bylo to jednoduché. Kluk bez sebevědomí, co se bojí vlastního stínu. Sport mě z toho dostal, lezení taky. Naučil mě, že všechno, co v životě chceme, je reálné. Paradoxně ale jen v případě, kdy jdu a skutečně se řídím těmito životními lekcemi.

Sám bych nikdy nevěřil, že stačí jen pár let a z kluka, kterého šikanovali, vyroste chlap, který si z nikoho a ničeho nic nedělá, neuznává autority, žije život po svém a nenechá si do něj od nikoho kecat…

Všechno je možné, všechno je reálné. Stačí tomu věřit a jít si ta tím. Důvěra v to, že nic není nemožné, je to, co potřebuješ mít v hlavě. Pak jsi nezdolný… INVICTUS! Vše ostatní je dočasné, ale tahle víra a vůle, ta je věčná.


11. Důvěra

Důvěra v parťáka, důvěra v sebe a ve své schopnosti. Tenhle sport nejde dělat bez parťáka, v něj musíš mít důvěru. Musíte si věřit. Myslím, že tenhle sport je tak krásný právě díky důvěře. Svého parťáka bych nezradil, nelhal bych mu a nedovolil bych si jej podvést. Důvěra v lidi je to, co nás odlišuje od ostatních. Jsem ochotný ti důvěřovat, ale jen do té doby, do kdy mě nezradíš.

S lidmi, kterým důvěřuji, budu přítel a kamarád celý život. O mých kamarádech lezcích to platí dvojnásob. A věřit v sebe? To je to nejdůležitější, co musíš dělat dnes a denně. Jinak jsi NIKDO! Věř si, důvěřuj sám sobě.

Lezení je dokonalá paralela pro život a úspěch. Nutí tě neustále vystupovat z komfortní zóny, překonávat strach, bojovat sám se sebou. Snažíš se překonávat vrchol za vrcholem a často padáš. Každý pád tě ale donutí zkoušet to znovu a znovu… Musíš dělat chyby a musíš padat, jinak se nikdy neposuneš dál!


Mohlo by se ti také líbit...
Zavolejte nám!