Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Jak se sbalit na vodu, aby tě to nestáhlo ke dnu

Aby se z barelu nebo sudu nestala pod návalem věcí kotva, sepsali jsme seznam věcí, které se ti budou při sjíždění hodit. Zabal si to, co skutečně na sjezd potřebuješ a co ti nebude jen zbytečně zabírat místo.


Bez čeho neodjížděj?

Základní trojice peníze-doklady-telefon, ideálně ještě zabalená do nepromokavého pouzdra. Ber hotovost, nespoléhej se na platební karty při placení v kempech a počítej taky s drobnými do sprchy. 

Spacák vybírej podle toho, na jakou řeku a v jakém období se chystáš. Na sjezd Salzy a Enss se potřebuješ pohodlně vyspat v nižších teplotách v pořádném spacáku. Obě řeky jsou ledovcové a na teplotách to jde poznat. Dej si taky pořádně záležet na tom, aby za každých okolností zůstal v suchu. Studenou noc v mokrém spacáku vážně strávit nechceš. Hoď jej třeba do igelitové tašky a do barelu ho dej jako první.

Karimatka ti zpříjemní nocleh na holé zemi a v zimě izoluje před chladem. Sám se rozhodni, jestli ji potřebuješ. 

S velikostí stanu to nepřeháněj. Neber si pro jednoho nebo dva lidi obří stan, který je těžký jak blázen a když zmokne, schne tři dny. Na sjíždění uprostřed léta stačí i obyčejná plachta, provaz a spaní pod širákem.

Oblečení záleží na délce výpravy a počasí. Počítej s oblečením na vodu a na převlečení do v kempu, ať seš v suchu. Zabal si nepromokavou bundu do deště, plavky do tepla, v zimě počítej s funkčním prádlem a neoprenem. 

S botama to taky nepřeháněj. V ideálním případě si vem jen jedny na souš a druhé do vody (lodi). V každém případě ber boty s uzavřenou špičkou, jinak si při prvním pobytu ve vodě odplují svou cestou. 

Provazem přetáhneš loď přes nesjízdný jez, pomůže s ukotvením, s celtou poslouží jako přístřešek nebo na něm usušíš mokré ponožky. Do základního vodáckého vybavení prostě patří.


Co se neztratí?

Sluneční brýle a pokrývka hlavy jsou do slunečních dnů nezbytností. O stín nemusíš zavadit celé kilometry a úžeh hned první den řešit nechceš. 

Igelitovým pytlem oddělíš mokré věci od suchých, s baterkou se neztratíš cestou na záchod uprostřed noci, repelentu není nikdy dost a se švýcarákem ti McGyver postaví další plavidlo. 

Jestli jedeš s náma, spoustu věcí máš vyřešených. V ceně zážitku je třeba půjčení neoprenů nebo poplatky za kemp. Mrkni na podrobnosti a dozvíš se víc.


Zavolejte nám!