Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Vše, co potřebuješ vědět o flyboardingu

Vznes se 9 metrů vysoko, zaplavej si jako delfín nebo si prostě jen zalítej nad vodní hladinou. Záleží jen na tobě, na co si troufneš a co si vyzkoušíš. Flyboard je pecka pro vodní nadšence. Jestli patříš mezi ně, rozhodně si nenech ho ujít.


O čem to je?

Princip je jednoduchý. Máš na sobě speciální tryskové boty, které jsou hadicí připojeny ke skútru. Touhle hadicí vede ve vysokém tlaku voda, která tě dokáže vystřelit do vzduchu a zalítáš si jak nikdy jindy. Je to takový malý osobní jetpack, který máš na nohách.

Síla proudu vody ti pomůže i pod vodou – s trochou cviku se dostaneš i 4 metry pod hladinu. Ovládání je extra jednoduché, na zaškolení stačí nějakých 10 minut a pak už tě instruktor vypustí do vln. Na flyboard dokonce není potřeba nějakých extra sportovních predispozic, ale bude fajn, když budeš znát své tělo a své možnosti. Co si budem, super je taky umět plavat, abys dokázal/a doplavat do bezpečí, když bude třeba. Hodně při tomhle sportu dostává zabrat core – neustále udržuješ rovnováhu a pracuješ s celým tělem. Na ovládání samotného flyboardu jsou naopak nejvíc potřeba nohy, stačí malé pohyby prstů, chodidel a kotníků. Chvíli to trvá, než si zvykneš na sílu pod nohama a na ovladatelnost. Nejblíž to asi jde přirovnat k segwayi nebo hoverboardu, pokud s nimi máš zkušenosti.


Úspěch na první dobrou?

Nepochybujeme o tom, že si to užiješ jak blázen a adrenalin ti bude proudit v žilách. Jestli ale stojíš na flyboardu poprvé, nepočítej s tím, že si hned střihneš backflip. To bychom ti smekli klobouček. Salto vzad vyžaduje víc než jen skok na prkno a vrhnutí se dozadu. Vedle techniky, která je důležitou součástí, hraje svou neoddělitelnou roli taky síla. A co delfín? S trochou šikovnosti to zvládneš hned na první lekci, stejně jako otočku o 360 stupňů. V každém případě ber instruktora jako nejbližšího parťáka. Nech si poradit a řekni, co máš v plánu – pomůže ti a případně vylepší techniku, aby to příště šlo zas o kousek líp.


Jak probíhá zážitek?

Nejdříve projdeš cca 10 min školením instruktora, který ti vysvětlí ovládání a pohyb na flyboardu a taky samozřejmě bezpečnost. Pak si oblečeš neopren, vestu, helmu a vrhneš se do vln. Nejdřív si asi bude jen tak poletovat nad vodní hladinou a postupně zjišťovat, co všechno zvládneš. Několik prvních pokusů se budeš jen snažit udržet rovnováhu. Po chvilce už ale začneš řádit jak malé dítě.

Podle délky zážitku, kterou sis vybral, si pak lítáš 10, 15 nebo 20 minut. Zdá se to jako chvilka, ale věř nám, že dvacetiminutová nálož zničí i pořádného chlapa. Jak jsme zmiňovali, instruktor je tu tvůj hlavní parťák – pomáhá ti přidat sílu trysek a tím zrychluje, zesiluje a zintenzivňuje cely tvůj let. Vždy záleží na tom, jak dobře prkno ovládáš, nikdy ti nedá větší výkon, než si myslí, že zvládneš.

Flyboarding zvládnou i šikovné děti, 10letí už to klidně můžou zkusit taky – samozřejmě se souhlasem a doprovodem rodiče. Horní věkovou hranici nemáme. Jednoduše nevěříme, že je vysoký věk nějakým limitem. Pozvi si klidně celou rodinku nebo bandu přátel. Správčák u Hradce Králové, kde se celý zážitek koná, je na vyřádění ideální. Diváci a fotografové vítáni, alespoň budeš mít zážitek pořádně zdokumentovaný.

V ceně zážitku je samozřejmě zapůjčení flyboardu, neoprenu, vesty, helmy a instruktorů. Plavky nepůjčíme, ty už si musíš přinést sám (či sama). Hodí se taky dodat, že maximální povolená váha je 120 kg, ne že by toho trysky víc neutáhly, ale pak už flyboard začíná být docela krkolomný.

Tak co, je flyboard pro tebe? 

Mohlo by se ti také líbit...
Zavolejte nám!