Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Rozhovor se zakladatelem a intenzivním testerem Danem

Proč země?

Země je pro nás všechny element, u kterého je fajn začínat. Když chceš zažít dobrodružství, nepotřebuješ k tomu skoro nic. Máš tu Zem. Dává nám toho tolik, i když na tenhle element dneska už zapomínáme. Když chceš utéct z konzumního života ve městě, není nic jednoduššího, než odjet do přírody. Ta už ti dá všechno, co potřebuješ.


Jak dlouho už jezdíš do hor? 

Asi tak dlouho, jak jen si pamatuju. V horách jsem vyrůstal a bylo běžné pro nás s bráchou v kopcích a horách trávit dětství. Stačilo přelézt kopec a byl jsem na Slovensku. Přes léto jsme vše v okolí projeli na kole, přes zimu na lyžích a snowboardu. Navíc nás otec vedl k dobrodružnému stylu života (sám jej totiž žil ve velkém) a pořád nás tahal do hor, na vodu, do přírody, kam jen to šlo.


Co je tvůj nejděsivější zážitek z hor?

Děsivých zážitku mám spoustu a ne jenom z hor. Ale první zážitek, který mě při téhle otázce napadl a který je zároveň docela vtipný... Vykopal jsem si ve sněhu záhrab, ve kterém jsem měl v úmyslu přenocovat. Nebyl jsem tam tehdy sám, ale každý jsme spali ve svém vlastním záhrabu. Když jsem měl hotovo a šli jsme spát, lehl jsem si na záda. V noci mě probudilo zima na nose. Prostě jsem ho měl úplně zmrzlý. Když jsem otevřel oči, sníh byl úplně všude. Myslel jsem, že se musela prohnat lavina a záhrab mi zničit. Docela jsem v tu chvíli zpanikařil, protože jsem si rychle začal představovat, jaké je to asi bude umrznout pod sněhem. Naštěstí jsem po chvíli zjistil, že jsem si jen blbě vykopal záhrab a jak jsem dýchal do sněhu, teplota dechu roztavila sníh nad mojí hlavou. Takže se vlastně nakonec vůbec nic nestalo. :D


Kterou horu bys doporučil každému horolezci?

Tu, která před lety otevřela oči mě. Horu, na které jsem kdysi udělal rozhodnutí založit Xtreme Adventures. Prastarou posvátnou slovanskou horu – Triglav.


Co je nejlepší moment, který jsi zažil s Xtreme Adventures? 

Těch momentů už je dneska nepočítaně. Vybavil se mi jeden s mladým instruktorem Tomem. Ale ten je bohužel nepublikovatelný, protože kdybych to řekl, tak už s námi nikdy nikdo nikam nepojede. :D


Jaký jiný adrenalinový sport děláš? 

Dělám jich spoustu. V podstatě jsem zkoušel všechny sporty, které máme v nabídce. Ale pokud mám říct, co mě baví nejvíc, tak kromě lezení je to voda a kajak.


Který měsíc v roce máš nejraději?

Září. Krom toho, že má brácha narozeniny, miluju ty barvy, které příroda ukazuje. Není ještě zima, ale už není ani moc teplo. Září by mohlo být celý rok. :D


Co dělá horolezec přes zimu?

Trénuje na umělce, piluje kondici ve fitku a běhá. Když je příležitost, tak vyjede na ledy.


Kolik uplaveš bazénů?

To nevím. Naposledy jsem to měřil ještě v armádě. To jsem plaval kilometr. Takže to je kolik? 20?


Jak bys pozval do hor člověka, co to nikdy nezkoušel?

Kámo, jestli jsi nikdy nebyl v horách, tak tvůj život nemá žádný smysl. Každý chlap musí v životě ten pocit v horském vzduchu zažít. I každá žena.

Zavolejte nám!