Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Rozhovor s Honzou

Proč voda?

Můj otec byl na Vsetíně velmi známý vodák, založil místní vodácký oddíl a propagoval sjíždění vody i na místních ZŠ a SŠ. Založil vodáckou půjčovnu a propagoval vodáctví. Já se ségrou jsme samozřejmě do vodáckého oddílu chodili, protože jsme měli toho nejlepšího učitele a bavilo nás to, tak jsme u toho zůstali.


Jak dlouho už jezdíš na vodu? 

Poprvé jsem byl na vodě asi ve 4 letech, kdy jsme tehdy ještě na Matyldě (velký nafukovací vor) sjížděli Dunajec, to jsem, ale ještě nepádloval. Moje první řeka, kde už jsem i makal byla Otava a to mi bylo 6 let. Takže celkově to je už přes 30 let.

 

Co pro tebe znamená voda, vodáctví a kajak?

Znamená to pro mě určitě volnost, adrenalin a dobrou zábavu s partou přátel. Mimo jiné je to tak trochu životní styl. Vodě podřizuji svoje dovolené i práci. Je to pro mě i jeden ze zdrojů obživy, protože jsem po otci převzal půjčovnu a s XA děláme bezva výlety pro lidi. Kayaking je pro mě nejoblíbenější sport, protože můžeš objevovat nové krásné řeky, kde bylo jen málo lidí nebo vůbec nikdo. Užíváš si houpání na vlnách, projíždění válců a někdy i přírodní tobogány s vodopády a skluzavkami. K tomu jsi tam s partou nejlepších přátel, kterým často svěřuješ do rukou svůj život.


Co je tvůj nejděsivější zážitek z vody? 

Bylo to u sjíždění řeky Sogndalselvi v Norsku. Po jednom jsme sjížděli skupinu tří vysokých vodopádů. Jeden z naší skupiny sjel vodopád a už se nevynořil. My jsme nevěděli, co se stalo, házeli jsme házečky i za vodopád a nevěděli jsme, jestli žije nebo ne. Po nějaké době se ozvala píšťalka a to nás trochu uklidnilo. Po chvíli proskočil kamarád i s kajakem zpoza vodopádu a všem nám spadl obrovský kámen ze srdce.

Kterou řeku bys doporučil každému vodákovi?

Určitě je to rakouská řeka Salza, která je právem nazývaná „řeka učitelka“. Najdeš tam jak klidnější úseky, tak i úseky se slušnými peřejemi, vše je relativně bezpečné bez postavených lidských překážek. A do toho jsi v překrásné krajině rakouských Alp.


Co je nejlepší moment, který jsi zažil s Xtreme Adventures? 

S XA zažíváš samé skvělé momenty, protože je vede Dan s kterým je fakt sranda, takže se vždycky těším na každou další akci 😊


Kdybys teď mohl udělat cokoliv na světě bez jakéhokoliv postihu, co by to bylo?

Tak to nevím.

Jaký jiný adrenalinový sport děláš? 

Mám rád ferraty, lezení, vysokohorskou turistiku, freediving a sjezdové lyžování.

Který měsíc v roce máš nejraději?

Jelikož jsem učitel, tak asi červenec, začíná ti pohoda a do práce pořád daleko 😊

Co dělá vodák přes zimu?

To, co nedělá v létě 😉. Hraju badminton, florbal, pak nějaké to cvičení, ať neztratím kondici a mimo jiné se každý den otužuji. Ať mi ta ledová voda v horských řekách tolik nevadí :D


Kolik uplaveš bazénů?

No, když jsem chodil na bazény, tak jsem plaval 1000–1500 m

Kolik už jsi vypil vody z řeky?

Maximálně pár litrů, já tak často neplavu :D

Jak bys pozval na vodu člověka, co nikdy nesjížděl řeku?

Pojď to zkusit, nic lepšího neexistuje 😊

Zavolejte nám!