Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Rozhovor s Filipem, instruktorem Wim Hof metody

Co nebo kdo tě dostal k Wim Hof metodě?

Poprvé mi o Wim Hofovi řekl kamarád na břehu Gangy v indickém Rišikeši v únoru 2020. Chystali jsme se v řece vykoupat (vysoko v horách je Ganga ještě čistá :o) a on předtím prováděl takové zvláštní dechové cvičení. Zkoukl jsem pak pár videí, absolvoval základní workshop, ale to bylo na nějakou dobu vše. Pravidelně jsem WHM začal praktikovat až v závěru roku 2020. Metoda velmi výrazně přispěla k záchraně mého života v době těžkých depresí, pomohla a pomáhá mi jak fyzicky, tak zejména psychicky. 


Pamatuješ, co ti běželo hlavou, když ses poprvé ponořil do ledové vody?

Ano. Hlavou mi neběželo vůbec nic, a to mě právě uchvátilo :o) Stav bez myšlenek, jen ledová lázeň a já. Tady a teď.

 

Léto nebo zima?

Zimu mám raději. Miluji hory a chození po nich. Často vzpomínám na své cesty do Himálají, kam bych se rád ještě někdy vrátil. Naposledy jsem šel v roce 2017 trek kolem osmé nejvyšší hory světa Dhaulagiri. Obcházíš horu dva týdny celkem ze tří stran, spíš v jedné části ve výšce 5 100 metrů nad mořem v mínus 20 stupních ve stanu a pozoruješ tu drsnou, ale nádhernou přírodu se zatajeným dechem. 


Kafe piješ teplé nebo ledové?

Většinou teplé.


Je někdo, komu bys WHM nedoporučil?

WHM nemohu doporučit lidem trpícím epilepsií. Lidé s vysokým krevním tlakem, ischemickou srdeční chorobou anebo onemocněním srdce by určitě měli svůj záměr praktikovat metodu konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. U těhotných žen a mladistvých osob pak nelze doporučit hluboké vědomé dýchání se zádržemi, které by pro ně mohly být potenciálním rizikem.

 

Umíš se úplně zklidnit a vypnout myšlenky?

Nedovolím si říci, že umím, ale učím se tomu přibližovat právě v ledové vodě a během dýchací techniky.


Kdo je v životě tvým vzorem?

Nemám vyloženě žádný vzor. Snažím se poučit ze svých chyb a být pokud možno nejlepší verzí sebe sama.


Je lepší mít na WHM parťáky nebo si to užít sám za sebe?

Obojí má své výhody. Parťáci mohou být skvělou motivací v obdobích, kdy se ti do WHM nechce. Nemáš třeba náladu, nepociťuješ žádné výsledky, chceš to vzdát. Navzájem se tak můžete podpořit ve snaze vytrvat a tato období překonat. Z mých zkušeností toto dobře funguje zejména v párech. Na druhou stranu mohou parťáci někdy narušovat tvé soustředění a rozptylovat tak tvou pozornost, což se ti pochopitelně nestane, když praktikuješ sám. Často lidé chtějí bezprostředně sdílet své pocity a zážitky po WHM, a to se zase o něco lépe dělá ve dvou a více lidech než v jednom :o)


Který jiný zážitek od Xtreme Adventures jsi zkusil/chceš zkusit?

Velmi mě láká sjezd některé divoké řeky, to bych chtěl určitě zkusit.


Kdybys právě teď mohl být kdekoliv na světě, kde by to bylo?

Rád bych procestoval Nový Zéland.

 

Co bys vzkázal svému mladšímu já?

Že té rebelie, divokého života a pak i dlouhého trápení bylo až moc. Jsem opravdu hluboce vděčný za to, že jsem to přežil.

 

Jak pozveš na WHM člověka, který ještě váhá?

Chceš návod na to, jak odemknout svůj skrytý potenciál, který máš v sobě? Cítit se lépe, snížit úroveň stresu, mít více energie a být celkově odolnější, zdravější a šťastnější? Rád tě seznámím a bezpečně provedu Wim Hof metodou, která mění lidem na celém světě život. Vyzkoušet si tuto přírodní, jednoduchou, ale přitom geniální techniku vědomé práce s dechem, chladem a myslí, je zážitek, který za to fakt stojí. Bude mi ctí být tvým průvodcem WHM. A povím ti i celý svůj příběh, jehož část jsem v rozhovoru jen naťuknul :o) 

Zavolejte nám!