Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Proč zkusit ferraty? Zjisti, jak se na ně připravit a co čekat

Co jsou ferraty? Dobrodružství, adrenalin, dechberoucí výhledy, překonání sebe sama. A pro někoho taky strachu z výšek. Přečti si, co od první ferraty čekat, jakou si vybrat a jak se na ni připravit. Aspoň zjistíš, že to není žádná věda a skočíš do toho. Třeba zrovna s náma.

Dost pravděpodobně totiž zjistíš, že na strachy mezi tou nádherou není čas ani myšlenky. Soustředíš se na jištění, koukání kolem (pod sebe radši moc ne, jestli se bojíš výšek), povídání si se spolulezci a najednou zjistíš, že se všechny problémy světa smrskly a jediné, na čem záleží, je cesta před tebou. No prostě viva la přítomnost.


Co na ferratách čekat

Via ferrata je v českém překladu „zajištěná cesta“. Díky ní se i obyčejný smrtelník docela bezpečně podívá do míst, kam se dříve dostali leda zkušení horolezci. Jde o cestu v horách nebo skalách, která je zajištěná ocelovým lanem a případně taky různými schůdky, žebříky, stupy a podobně. A vždycky to stojí za to. Obzvlášť evropské cesty nabízí nezapomenutelný zážitek, spoustu výhledů a dechberoucí přírodu kolem.

Při výběru mysli na to, že každá ferrata má svůj stupeň obtížnosti. „Áčka“ jsou nejlehčí a zvládne je i začátečník. Na D a E už potřebuješ nějakou tu předchozí zkušenost a fyzickou sílu a dovednost. Obtížnost závisí taky na celkové délce ferraty. Kilometrové „béčko“ dá kolikrát víc zabrat než kratší C. Italové si jedou svoje, tam narazíš na barevné označení tak, jak jej znáš třeba ze sjezdovek (modrá, červená a černá) nebo na písmenka (F, MD, D, MOD, ED – seřazené podle obtížnosti).

U nás jich zatím tolik není, jsou kratší a spíš horolezecké, ale rychle přibývají. U Děčína najdeš slušné C, které je spíš pro zkušenější. Poustevna u Ústí nad Labem je zajímavější pro začátečníky i pokročilé –je tu spousta možností, kde se vyblbnout, a obtížnost krátkých ferrat se pohybuje od A až po D. Nejzajímavější ferraty ale bez pochyb najdeš v Rakousku, Slovinsku, Itálii nebo Německu – ty jsou o dost delší a celkově i náročnější.

Napoprvé se hodí vybírat nějaké kratší B nebo C. „Áčko“ dokáže být nuda, často vypadá spíš jako cesta s ocelovým lanem. Na B už poznáš, co od toho můžeš očekávat a jestli si ferraty zamiluješ stejně jako my. Konkrétní cesty si najdi třeba na viaferraty.cz nebo bergsteigen.com.  


Jaké vybavení vzít na ferraty

Spolehlivé vybavení je základ. Pro bezpečné zdolání ferraty potřebuješ minimálně sedací a prsní úvazek, plochou smyci (1,5 metru), ferratovou brzdu a lezeckou přilbu. Místo sedacího a prsního úvazku můžeš zvolit celotělový, který je taky k užitku, ale nikde jinde než na ferratách ho moc nevyužiješ. Rukavice jsou fajn, ale nejsou nezbytné. Když ti navíc nesednou, tak způsobí víc potíží než užitku.

Existují taky půjčovny, kde si můžeš půjčit celý ferratový set. Alespoň si to vyzkoušíš a zjistíš, jestli ti tenhle sport sedne nebo ne.

Samostatnou kapitolou jsou boty. Dost záleží na tom, na jaké ferraty se chystáš. Na naše české pahorky ti stačí pevné trekovky. Jestli máš ale v plánu se vydat do hor, obuj si pořádné pohorky s vysokým vzorkem, na které se můžeš spolehnout. Bonus pro tebe, pokud budou mít i lezeckou špičku, které tě udrží i v malých stupech ve skále.

Na sebe ber lehké sportovní oblečení. Mysli na to, že se potřebuješ volně pohybovat, takže ať tě nic neomezuje. Hlavně u kalhot to může být oříšek – vyzkoušej si, jestli v nich můžeš bez problémů roztáhnout nohy.


Vzhůru do oblak

Na první cestu je ideální se připojit k někomu, kdo už nějaké zkušenosti má. Aspoň se máš na koho spolehnout, když náhodou vybereš složitější cestu. Na ferratách si prověříš fyzickou kondici, psychickou odolnost, dostaneš se do míst, kam se jen tak někdo neodváží a taky vsadíme boty na to, že pak nedokážeš pochopit, jak jsi dřív bez ferrat mohl/a žít. 

Zavolejte nám!