Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Nová závislost – dojmy z kurzu lezení

Kdyby se mě někdo na začátku roku zeptal, co bude naplňovat můj život, můj volný čas, ani ve snu by mě nenapadlo, že odpověď bude znít – lezení. Jako většina začátků i tohle bylo složité. Jednak z fyzického hlediska, jelikož to byl pro mne nový neznámý pohyb a jednak z hlediska psychického, kde hlavním důvodem byl strach. Teď je pro mě lezení závislostí.

Lezeni 10

Když jsem poprvé překonala strach a sebe sama

Když jsem se poprvé dostala k lezení, čili jinak do kontaktu se skálou, než že bych ji přecházela nebo obcházela, byla jsem plná obav. Dívala jsem se na lezce přede mnou a hlavou se mi honily otázky typu: „Jak to proboha vylezl? Zvládnu to? Nespadnu? Neutrhne se se mnou to lano? Opravdu mě jistí?“ S vyklepanýma rukama jsem vzpomínala na skautská léta, jak se vlastně váže „osmička“. Sedák ve mně taky nevzbuzoval moc důvěry a při každém pohledu vzhůru se skála zdála větší a větší.

Díky podpoře ostatních lezců, kteří byli na kurzu se mnou, jsem se odhodlala a zkusila to. Každý, i když nejistý, krok mě naplňoval pýchou, že jsem překonala sama sebe. S třesoucími se koleny a s úsměvem na rtech jsem vyšplhala až k vytyčenému cíli. Nebyl vysoko, ale já měla pocit, že jsem zdolala Annapurnu. A když jsem se vrátila obrazně i doslova nohama na zem, bylo mi jasné, že tohle chci zažívat znova a znova. Vidět tu krásu kolem z úplně jiné perspektivy, cítit ten pocit naprosté euforie a splynutí s přírodou. Nečekala jsem, že lezení mi přinese tyto pocity.

Co na lezení miluju?

Jedna z nejlepších věcí totiž na lezení je, že se člověk neustále posouvá dál. Nesílí jen tělo, ale také mysl. Buduje se sebevědomí, cílevědomost a s každou modřinou nebo šrámem člověk ví, že do toho dává vše.

Netvrdím ale, že už nemám strach. Mám, a mnohdy větší než poprvé. Ale čím je ta radost z úspěšně zdolané cesty větší, tím silnější se stávám.

Lezení je ale především něco, co spojuje lidi. Učí tě důvěřovat nejen svým schopnostem, ale také těm druhým. Když jsi na laně, všechno závisí jenom na tobě a na tom, kdo tě jistí. Díky lezení poznáš spoustu opravdových přátel, kteří stojí při tobě, i když nemáš zrovna svůj den.  Nenechají tě jen tak zahodit, vykašlat se na to a vzdát všechno, co jsi doposud dokázal.

Ještě pořád nevíš, jestli lezení zkusit? Pojď do toho, nemůžeš nic ztratit, naopak. Můžeš jen získat!

Zavolejte nám!