Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Nejvyšší hory Evropy: Mont Blanc

Bílá hora. Má své rozmary, ledovou krásu, vlastní počasí, podmínky i pravidla, která je rozhodně radno respektovat. Přečtěte si o nejvyšším bodu starého kontinentu. Jaké trasy máte na výběr a co od nich očekávat?

Italsky Monte Bianco, francouzsky Mont Blanc, česky Bílá hora. Se svými 4810 metry jde o nejvyšší bod Evropy – pokud nepočítáme kavkazský Elbrus (5642 metrů). V poměru s dalšími tisícovkami nabízí relativně jednoduchý výstup, takže jde o tahák pro ty, co chtějí splnit svou první vysokohorskou cestu. Takže bývá i solidně podceňován a se stovkou zemřelých ročně vévodí evropským vrcholům.

Na vrchol vede v zásadě několik základních tras s dalšími variantami podle aktuálních klimatických podmínek:

·        přes Aiguile du Gouter a hranu Bosses (Gouter route)

·        z Aiguille du Midi přes tři hory (Three Monts Route)

·        papežská cesta (Pope Route)

·        italským ledovcem Bionnassay (Italien Bionnassay Route)

·        přes Dôme du Goûter a hřeben (Bosses Goûter Route)

·        přes Grands Mulets a hřeben Bosses (Grands Mulets Route)

I když jde často o snadno dostupné a oblíbené trasy, nepodceňuj je. Plánuj, předvídej, aklimatizuj se.


Výstup přes Aiguile du Gouter a hranu Bosses (Gouter route)

Tato cesta je technicky nejméně náročná, nejbezpečnější a také nejfrekventovanější. Nemusíš si představovat hned turistickou trasu na Pustevny uprostřed léta, ale samotou na cestě trpět nebudeš. Na samotný vrchol se podívá zhruba 200 lidí denně. Výstup se vším všudy ti zabere dva nebo tři dny.

Přestože jde o nejméně náročnou trasu, pořád je potřeba nepodceňovat přípravu. Potřebuješ slušnou fyzickou kondičku, aklimatizaci a základní horolezecké zkušenosti, jako je chůze ve skobách nebo používání lan a cepínů. V rámci přípravy nezapomeň na rezervaci chaty, která je v provozu od června do září a vyprodaná zpravidla půl roku dopředu.

Výstup vede přes chaty Tete Rouse (3167 m), Gouter (3815 m) a ve výšce 4365 najdeš nouzovou bivakovací boudu Vallot. Kritické body cesty jsou dva. První je mezi chatami Tete Rouse a Gouter, druhý je hřeben Les Bosses nad bivakem Vallot. V prvním případě jde o skalní pilíř, do kterého se odpoledne opírá slunce a během celého úseku hrozí pád kamenů. Ideálně si plánujte cestu tak, abyste tento úsek zdolali už během dopoledních či ranních hodin. Hřeben Les Bosses už je samotný vrcholek hory, opírá se do něj silný vítr, nemáš kam se skrýt a musíš vynaložit maximum síly na poslední úsek.  

Na trasu Gouter Route se mrkni skrz Projekt360 nebo na Fatmap.


Papežská cesta (Pope Route)

Dlouhá a velkolepá expedice začíná v italském údolí. Je náročná a zahrnuje více než 3000 metrů výstupu. Nutno říct, že jde o horolezeckou trasu a pro zdolání potřebuješ dostatečnou fyzickou a technickou přípravu. A podrobnější přehled o počasí než od rosničky. Mapa, kompas a dostupná GPS je samozřejmostí.

Cesta není extrémně obtížná, rozhodně je pestřejší než francouzské normálky a taky mnohem míň přeplněná. Výhodou oproti dalším trasám je i níže položená chata, ve které se líp vyspíš a ráno (v noci) se ti bude dobře vstávat. Vždy se před odchodem zeptej správce chaty na návrh na cestu a seznam se s aktuální situací v oblasti. Můžeš se taky vyhnout solidním nepříjemnostem.

Na trasu Pope Route se opět můžeš mrknout i skrz Fatmap.


Cesta z Aiguille du Midi přes tři hory (Three Monts Route)

Three Monts Route je pravděpodobně nejdelší a nejpanoramatičtější z normálních tras na vrchol Mont Blancu. Trasa se proplétá ledovcovým terénem kolem dvou čtyřtisícovek – Mont blanc du Tacul a Mont Maudit. Výstup na vrchol ztěžují pády seraků a laviny, takže pečlivě sleduj předpovědi počasí a aktuální podmínky. Trasa zabere 1–2 dny podle aklimatizace.

Cesta začíná na Aiguille du midi a končí přímo na vrcholu Mont Blanc. Výchozím bodem je Chamonix, kde začíná lanovka vedoucí až téměř na vrchol Aiguille du Midi (3842 m). Existují i možnosti pro dobrodruhy, co to chtějí vzít po svých. Trasa se pohybuje kolem trhlin a některých seraků, některé trhliny překonáš chůzí po úzkých ledovcových mostech, někdy se můžeš dostat k neprůchodným trhlinám, které překonáš pomocí kovového žebříku. Není to jednoduchá cesta. Ale po Gouter Route je pravděpodobně druhá nejlehčí.

Na cestu Three Monts Route mrkni skrz Fatmap.


Trek Tour de Mont Blanc

TMB není výstup na samotný vrchol hory, spíš solidní trekingová trasa okolo něj. Projdeš se 160 km, navštívíš Francii, Itálii a Švýrarsko a celé dny se budeš kochat Mont Blancem a vrcholy kolem. Trek začneš v kterémkoliv bodě, vybereš si směr cesty a jdeš, dokud ti síly stačí. Celkově je trasa dlouhá 160 km, převýšení dělá bezmála 9000 m a celé si to stihneš projít za 7–12 dnů podle kondice. Pár úseků si můžeš zkrátit lanovkou. Tradičně se začíná ve vesnici Les Houches, kde je velké parkoviště přímo u lanovek, které je určené pro dlouhodobé parkování turistů.

Doporučujeme si cestu naplánovat a zarezervovat si chaty předem na přespání, ať na místě nemusíš ujít dalších 20 kiláků jen kvůli tomu, že na chatě zrovna nemají místo.


Zajímavosti o Mont Blanc

·        Mont Blanc zdolal prezident Roosevelt (1886) nebo papež Pius XI (1890).

·        V roce 2013 Španěl Kilian Jornet vystoupil a sestoupil horu za rekordních 5 hodin. Takový solidní ranní výklus.

·        Mont Blanc má nejvyšší míru úmrtnosti v Evropě. Ročně tu přijde o život zhruba 100 lidí. Důvodem je hlavně podcenění treku – spousta lidí jej bere jako procházku.

·        Ve výšce 4260 mnm najdete nejvýše položené záchody v Evropě. Nainstalovali je až v roce 2007.

·        Lanovka na vrchol Aiguille du Midi, který je součástí Montblanského masivu, je lanovkou s největším převýšením na světě. Zvládneš na ni zdolat 2750 m. 

Mohlo by se ti také líbit...
Zavolejte nám!