Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Nejkrásnější via ferraty Evropy

V předchozím článku Proč zkusit ferraty a jak se na ně připravit jsme tě určitě nalákali na to, že chceš nějakou ferratu zkusit. Tak tu rovnou máme seznam těch nejlepších, které v celé Evropě najdeš. Nech se inspirovat na své další cesty a mrkni na ně.

Triglav

Ferraty v Itálii

V Itálii máš rozhodně z čeho vybírat. Jen v samotných Dolomitách je přes 600 ferrat. Mají převýšení od 150 metrů až po 1200 metrů a právem se považují za domov prvních ferratových cest. Jinak řečeno, o dobrodružství tu nebudeš mít nouzi. Když si jako výchozí bod vybereš Cortinu na východní straně Dolomit, můžeš si vybírat z dvaceti různých cest, z nichž jedna tě zavede i pod vodopád. Na západní straně zase zamiř do oblasti Trentino, určitě tě nezklame.

Pokud tě zajímá historie, jdi do Via Della Trincee, která je posetá ruinami z dob války. Stezky Lago di Garda nebo Lago di Como na severu Itálie vedou horami nad nádhernými jezery.


Ferraty ve Francii

V Pyrenejích najdeš spoustu via ferrat, nejvíc jich je ale stále ve Francouzských Alpách. Stojí za to zmínit i Andorru, která je vklíněná mezi Španělsko a Francii, a najdete na ní spoustu volně přístupných ferrat ve všech směrech. Obecně jsou francouzské ferraty středně náročné a náročné a zamilují si je především velcí vyznavači adrenalinu.

V centru Normandie najdeš Via Ferrata Clecy, na které překonáš útesy nad řekou po trámech, lanových mostech a lanech. Ve městě Grenoble vylezeš na přední část pevnosti Bastily s výhledem na město. Pocit samolibosti a dobrého pocitu, když tam turisté jezdí lanovkou nebo autem, zaručen.

Podobně je na tom i snadno dostupná ferrata z města Chamonix. Z vlakového nádraží sestupují žebříky přímo na lezecké stezky Mer de Glace. Překročíš ledovec, vyšplháš po třiceti žebřících a skončíš v kempu s majestátním výhledem na francouzské Alpy. Prostě taková klasická nedělní procházka.

Ferraty ve Švýcarsku

Co si vybavíš, když se řekne Švýcarsko? Hory. A sýr, uznáváme. Jestli chceš spojit obojí, nedaleko města Gruyères je skvělá via ferrata Moléson, ale nic pro začátečníky. Výstup na horu Moléson totiž zahrnuje několik převislých úseků, kolmé stoupání a traverzy. 

Jinak je tu samozřejmě dalších více než 150 cest, většinu z nich najdeš ve středním a západním Švýcarsku. Podobně jako ve Francii na ně ale potřebuješ trochu toho umu. Mezi nejoblíbenější určitě patří Tälli Klettersteig se spoustou traverz a žebříků. Na San Salvatore a Jegisteig si rozhodně vyzkoušíš své schopnosti. A pokud se chceš kochat a zbožňuješ výhledy, pak jdi do Fürenwand-Klettersteig.


Triglav 2

Ferraty na Slovinsku

Julské Alpy, které tvoří velkou část Slovinska, mají skvělé ferratové cesty. Jsou zdarma a jsou součástí turistických tras. Na nich najdete hlavně sportovně pojaté ferraty, rodinné a podobně. Díky slovinským ferratám se podíváš na vrcholky hor Triglav, Mangart nebo Jalovec. Nejznámější z nich je právě výstup na Triglav, nejvyšší horu Slovinska. (Ten mimochodem máme v nabídce taky, mrk mrk). 


Ferraty ve Španělsku

Úžasné ferraty najdete v blízkosti pobřeží a ve skalnatých věžích Andalusie. Například Via Ferrata Cerro Virgen de Gracia je přímý výstup do svatyně ze 14. století ve výšce 900 metrů nad mořem,⁠ ideální pro začátečníky. Najdete tam i jedinou via ferratu u moře v Evropě –⁠ Cala del Molí v katalánském Costa Brava stoupá přímo podél pobřeží. Budeš se poflakovat nad tyrkysovými vlnami a přecházet mezi zátokami a ostrovy na dlouhých drátěných mostech. 


Tak co, máš vybráno?

Zavolejte nám!