Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Nejkrásnější řeky Evropy | část 1: Lech a Inn

Divoké řeky Evropy zrychlí srdce nejednoho vodáka. Představujeme ty nejkrásnější, na které se s kajakem či kánoí můžeš vydat. Řeky Lech a Inn jsou zapadlé v západním Rakousku. Inn je jednou z nejoblíbenějších sjezdových řek, obě ale mohou nabídnout krásu horské a téměř nedotčené přírody.


Řeka Lech

Eka 1

Horní tok řeky Lech je pro zkušené vodácké odvážlivce, obtížnost se pohybuje kolem WW V-VI, tedy v nejvyšších stupních. Některá místa jsou dokonce sjízdná pouze během podzimu a jen pro zkušené odvážlivce a špičkové jezdce. Obtížná část končí náročným MUST-RUNem (úsek, který se nedá přenést a musí se jet). Dál pokračuje řeka po poklidném tříkilometrovém úseku s obtížností WW III. Tady obvykle začínáme spluvat řeku my.

Ale plujme dál. Od vesnice Steeg nás totiž čeká krásná průzračně čistá voda, která jen místy dosahuje obtížnosti WW II. Koryto řeky je široké 20-40 metrů. Celý úsek má asi 20 km a voda je jen lehce divoká a zrychlí jen občas přes štěrkovou lavici nebo skupinu balvanů.

Není to ale jen samotná řeka, která stojí za návštěvu. Přímo dechberoucí je krása okolních hor. I když se podle map zdá být okolí řeky hustě osídlené, z řeky uvidíme civilizaci jen minimálně. Před koncem sjezdu potkáme nejobtížnější místo s obtížností WW II+ s několika velkými vlnami. Kdybyste si na ně nevěřili, můžete řeku opustit dřív.

Celý úsek zvládnete za 3 hodiny a skončíte pohodlně v kempu. Pro ty, kteří by stále neměli dost, pokračuje řeka dalších 10 km ve stejné obtížnosti až do vesnice Stanzach. Dál už ale nemá smysl jezdit, Lech se rozlévá do několika ramen a ztrácí spád.

Ideální je strávit v okolí více dní a spojit sjezd s výstupem na některou z okolních hor, projížďkou po cyklostezkách, nebo procházky průsmyky uzavírající údolí Lech na západní straně. Hned za německou hranicí u města Füssen je „pohádkový hrad“ Neuschwanstein Ludvíka II. Bavorského.

Řeka Inn

Eka 2

Řeka Inn by se dala označit slovem Nespoutaná. A nebylo by to jen prázdné klišé. Rozpíná se uprostřed divoké a na první pohled netknuté alpské přírody. Je to nejdelší a nejmohutnější alpská řeka, která je plná ohromné síly a divoké krásy.

Je typickou horskou řekou, její voda je čirá a blankytně modrá, ale také mrazivá a bez neoprenu do ní určitě nelez. Vede Švýcarskem, Rakouskem a Německem, kde se nakonec vlévá do Dunaje. Pro vodáky má co nabídnout především na pomezí Švýcarska a Rakouska.

Asi nejznámější trasa je úsek Inn-Imsterschlucht - a to nejen v Rakousku, ale v celé Evropě. Nabízí spoustu peřejí a až 2 metry vysoké vlny. Obtížnost je mezi WW II-III, ale spousta obtížných míst jde bez problémů obeplout díky šířce řeky. Celková doba plavby po tomto 14 km dlouhém úseku je 2,5 hodiny. Největší peřeje najdete v širokém esíčku pod soutokem s řekou Otztaler Ache.

Úsek v horní části řeky, který začíná ve vesnici Pfunds, nabízí silné peřeje, vysoké vlny a divoké víry - ideální kombinaci pro ty, kteří mají rádi výzvy. Tyto divoké úseky se střídají s jednoduššími, při kterých je dost času na oddech a užívání si okolní divoké krajiny.

Řeka je vhodná pro zkušenější vodáky, kteří již mají splutou řeku obtížnosti WW III. Je rychlá, divoká a rozbuší nejedno vodákovo srdce. Sjezd obou řek společně s ferratovým výstupem můžeš zažít taky. Mezi zážitky máme čtyři dny plné dobrodružství a adrenalinu, které strávíme v rakouském Tyrolsku.

Zavolejte nám!