Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Jak si sbalit batoh

Dnes si rozebereme téma, které trápí lidstvo od té doby, kdy vymyslelo batoh. Jak ho správně zabalit? Na co dávat pozor? Na co myslet? Na co radši ani nemyslet? Na co nezapomenout? Samé životně důležité otázky. Tak na ně pojďme najít odpovědi, ať se nám žije zase o trochu pohodlněji.

Správně zabalit batoh totiž není jen tak. Jasně, co je na tom? Prostě si nachystám věci, které potřebuju a nahážu je do batohu a hotovo. To je sice řešení, ale jen pokud mi bude ležet v autě a použiju ho leda k převážení věcí. Když budu mít hala-bala zabalený batoh na zádech a několik hodin s ním strávím v přírodě, pravděpodobně budu trpět jako pes. Budou mě bolet záda, tělo a jako bonus budu s tím patvarem na zádech vypadat jak pátý želva ninja.

Takže proto celý článek o tom, jak si zabalit batoh, abyste podobným situacím předešli.


1) Plánování

Už je to trochu divné, co? Všechny rady a typy v našich článcích začínají přesně tímto. Ale my víme, proč to říkáme. Balení batohu není výjimkou. Jako první je totiž potřeba vyhodnotit naplánovanou akci. Je rozdíl, jestli jdeme na těžký trek do hor, polezeme na 3 dny do skal, splujeme vodu nebo budeme mít dva batohy, kdy ten velký bude ležet ve stanu.

Je potřeba vědět, co s batohem budeme dělat, jak často ho budeme mít na zádech, kolik dní a co v něm poneseme. Tohle všechno do přemýšlení o balení zakomponujeme.


2) Organizace

Teď víme, na jakou akci jedeme a co vše do batohu potřebujeme dostat. Nejprve si nachystáme všechny věci, které sbalíme. Jednak tím eliminujeme, že na něco zapomeneme, a zároveň si opticky zkontrolujeme, co zhruba kam v batohu přijde.

Ještě před samotným balením do batohu je totiž fajn si vytvořit systém věcí. Někomu vyhovují nepromokavé vaky nebo pytle, do kterých oblečení nacpe, a pytle pak balí do batohu. To se hodí, když očekáváš déšť, a taky pro rychlejší orientaci v batohu. Nejhorší je, když potřebujeme z batohu rychle něco vytáhnout a místo kýžené věci taháme jednu ponožku za druhou. Proto je fajn balit si batoh prostřednictvím systematických celků.


3) Samotné balení

Teď na chvíli zapomeneme na balení batohu, který bude ležet ve stanu nebo v autě. Jak zabalit batoh, který poneseme na zádech i několik dní? Tady nejde jen o velké krosny. I špatně zabalený 35 litrový batoh nám totiž může způsobit nepříjemné bolesti.


Těžiště batohu

Nejdůležitější věcí, na kterou při balení musíme myslet, je těžiště. Jeho poloha totiž určí, jestli nás batoh potahá, případně na kterou stranu to bude. Gravitace je holt neúprosná. Cílem je, aby nás batoh netahal ani jedním směrem. To se dá zvládnout optimálním rozložením těžiště.

Obecně platí, že chceme ty nejtěžší věci v batohu dostat nad těžiště těla, a zároveň co nejblíže zádům. Podle typu akce pak můžeme s těžištěm pracovat tak, abychom docílili buď vetší rovnováhy nebo většího komfortu.


Zabalení pro vyšší komfort

Komfort upřednostníš pravděpodobně na delší celodenní a vícedenní túry. Na spodek batohu přijdou ty nejlehčí věci (třeba spacák). Většina batohů má dnes 2 komory a jedna z nich jde rozepnout na spodu batohu. Pak se ke spacáku dostaneme nebezpečně rychle. Kolem spacáku použij k vycpání menší oblečení nebo jiné lehké drobnosti, ideálně organizované. Nad spacák patří oblečení, které přes den budeme potřebovat málo nebo vůbec.

V tuhle chvíli jsme dostali těžiště nad úroveň těla (cca 2/4 batohu) a na řadě jsou ty nejtěžší věci, které s sebou potáhneme. Cílem je zabalit je co nejblíže k zádům. Zbylé volné místo je pro lehké až středně těžké věci, které sice nebudeme často potřebovat, ale je dobré na ně myslet a vědět, že sem pro ně můžeme sáhnout. Nad těžkými věcmi (cca nad 3/4 batohu) zabalíme věci a oblečení, pro které budeme v batohu rejdit nejčastěji. Ty už by měly být lehké. A do úplného vršku batohu zabalíme věci osobní hygieny a podobně.


Zabalení pro lepší rovnováhu

Rovnovážný batoh je potřeba především při pohybu v terénu, kde se potřebujeme pohybovat stabilně, kde budeme balancovat nebo třeba jen hodně předhýbat. Třeba na horolezecké výpravě.

Abychom dosáhli větší rovnováhy, je dobré si věci do batohu rozdělit na lehké, středně těžké a těžké. Pravidlo je balit ty nejtěžší věci co nejblíže k zádům a lehké věci co nejdál od zad. Pro nejlepší váhový poměr je pak potřeba balit batoh tah, že středně těžké věci umístíme co nejblíže k zádům do 1/4 batohu. Mezi 2 a 3/4 batohu pak budou nejtěžší věci a poslední čtvrtinu batohu tvoří zase středně těžké věci. Všechno zbylé místo v batohu vycpeme nejlehčími věcmi. Přitom nezapomínejme na to, jak často a co budeme potřebovat. Výhodou tohoto zabalení je to, že věci, které potřebujeme více používat dokážeme z batohu rychle dostat spodem nebo vrškem.


Pár rad na závěr

  • Spacák bez obalu vyplní prázdné místo v batohu mnohem líp než zabalený. Na druhou stranu, pokud je v kompresním obalu, zabere míň místa.
  • Důležité věci si hoď do nepromokavého obalu.
  • Utahuj kompresní popruhy na batohu. Od toho tam jsou.
  • Při rovnovážném balení počítej i s vodou. Postupné upíjení může ovlivnit těžiště a stabilitu.
  • Nenos na zádech více než 40 % své tělesné váhy. 
Mohlo by se ti také líbit...
Zavolejte nám!