Prozkoumal jsi všechno?

Už jsi četl náš blog?

Buď v obraze!

Měj pravidelné fresh info o akcích, kurzech, slevách, soutěžích, článcích a mnohem víc.

Souhlasím se zpracováním údajů pro účely unikátních e-mailů a novinek XA.

Náš nejžhavější zážitek

Xtreme blog

Jak se připravit na spaní pod širákem nebo ve stanu?

Žádná postel nenahradí zážitek ze spaní pod hvězdnou oblohou. Jak se vybavit do nejlepšího hotelu, který si můžeš vybrat? Přečti si rady, jaké vybavení se ti bude hodit, kde ti pšenka se stanem nepokvete nebo třeba jak se chovat v bouřce.


Zvol si správné vybavení

Opakujeme to furt. Plánování je základ. Je důležité vědět, do jakých podmínek se chystáš, jaké bude počasí, jakou bagáž budeš potřebovat a jak si nacpeš batoh. Ideální je základní vybavení, jako je spacák a karimatka (případně hamaka). Karimatka tě ochrání od chladu od země a trochu srovná podklad, na kterém ležíš. Takže i když se může zdát jako „zátěž“ navíc, určitě ji zvaž. Často oceníš i celtu nebo plachtu, která tě ochrání před deštěm, rosou nebo třeba pádem šišky ze stromu. Stan záleží na tvém uvážení a taky na tom, kde budeš spát. Jsou místa, kde si se stanem neškrtneš.

V lese je rozdělávání ohně zakázáno, takže si na jídlo vezmi spíš vařič a ešus. Aspoň mezitím pod širákem neumřeš hlady a ráno si můžeš dát hrnek kávy u východu slunce. Nezapomeň asi na čelovku, se kterou si posvítíš při různých činnostech, odeženeš zvěř nebo prozkoumáš okolí. Na měsíc ani jiný zdroj okolního světla se nespoléhej. Pláštěnka ti pomůže nejen tobě, ale hlavně ti ochrání batoh před padající rosou. Můžeš si pod ni schovat i boty a ráno do nich vklouzneš jako do papučí. Praktická a skladná věc, kterou je super mít vždy po ruce? Provaz. Natáhneš na něj celtu, usušíš kus oblečení, vyzkoušíš si lasování na zajíci – prostě co tě jen napadne.

Samostatnou kapitolou je spaní ve vysokohorských oblastech, ale o tom příště.


Vyber si ideální místo

To, že nechceš být bába pod kořenem nebo se klouzat z kopce dolů asi zmiňovat nemusíme. Důležité jsou ale i jiné maličkosti. V dešti třeba nechce spát pod vyšším kopcem, ze kterého se bude valit voda rovnou dolů – na tebe. Ze stejného důvodu si nelehej do dolíku nebo kamkoliv, kam ta voda steče. Mrkni se nad sebe, jestli se nechystáš ustlat pod nahnilým stromem, který vypadá, že každou chvíli spadne. Při silném větru není dobrý nápad ležet ani pod zdravým stromem nebo pod skalní stěnou, ze které tu a tam spadne nějaký kamínek.

I během bezvětří si všechno zabal a zajisti, nikdy nevíš, jak bude počasí vypadat ráno. Zkontroluj si, jestli nespíš na bodláčí, mraveništi nebo ostrých kamíncích. Jen pro jistotu.

Jak na spaní ve volné přírodě kouká zákon?

Ne všude se dá zůstat přes noc pod hvězdami. Obecně se rozlišují dva způsoby přespání v přírodě:

Táboření, při kterém spíš ve stanu, rozděláš si táborák, zůstaneš klidně i několik nocí.

Bivakování, při kterém přespíš jen ve spacáku nebo pod celtou, bez ohně a bez stanu.

Platí, že v národních parcích, rezervacích a chráněných krajinných oblastech nemůžeš tábořit. To je asi nejjednodušší definice. Prakticky už jde o spoustu maličkostí – stanuješ víc dnů? Máš přístřešek? Chceš si rozdělat oheň? To jsou důležité maličkosti, na kterých tě případný akční úředníček může potahat.

V národních parcích nesmíš sejít ze značených tras. „Ubytuj“ se tedy radši poblíž turistické cesty, ať ti nehrozí pokuta. Například na Šumavě z tohoto důvodu fungují tzv. nouzová nocoviště, na kterých můžeš legálně přespat a jít dál. Úplně nejlíp – zjisti si, jak je na tom oblast, kde chceš pro danou noc spočinout. Pokud máš jen spacák a každý den ujdeš kus cesty, můžeš víceméně všude. A ještě nezapomeň, že na soukromém pozemku tě může vyhnat majitel. Docela brnkačka se v tom všem vyznat, ne?


Ohleduplnost na prvním místě

Když ze svého místa odcházíš, ujisti se, že je všechno v původním stavu. Ukliď po sobě všechny odpadky, ty biologické můžeš zahrabat, ostatní s sebou vezmi.


Bonusové rady, které ti přijdou vhod

  • V údolí řek a potoků je chladněji, na chráněném kopci je naopak vzduch teplejší.
  • Komáři se drží v údolí řek a potoků, na planinách a kopcích jich moc nepotkáš.
  • Při bouřce se vyvaruj vrcholů kopců, osamělým stromům nebo velkým loukám (na kterých ten vyvýšený bod budeš ty).
  • Jestli se bojíš klíšťat, vyhni se vysoké trávě, křovinatým okrajům lesa a silné vrstvě listí.
  • Nespi na cestě. I přes tu nejosamělejší někdy může něco přejet.
  • Pokud se bojíš, že by ti někdo mohl v noci odnést batoh, pověs na něj něco cinkavého, jako jsou třeba lžičky s ešusem. Cenné věci si strč do spacáku.


Překonej strach a jdi na to

Strach z divoké zvěře, nezvaných návštěvníků, tmy, divných zvuků a všeho dalšího možného i nemožného. Strach z neznámého prostředí a často i z neznámé zkušenosti nás dokáže solidně ochromit. Je na tobě, jak se s ním dokážeš poprat a jestli uděláš krok do neznáma a mimo svou komfortní zónu. Ta odměna pak rozhodně stojí za to. Dan své zkušenosti a moudra sepsal do článku Strach, adrenalin a práce s ním, tak na něj mrkni, třeba tě šťouchne o trochu blíž novým dobrodružstvím.

Zavolejte nám!